Kategorier
Bostad

Hyra ut hus – vad gäller egentligen?

Får man hyra ut sitt hus och vad finns det i så fall för regler att förhålla sig till? Att hyra ut hus är en möjlighet som inte alls kommer med lika lång startsträcka som vid exempelvis en uthyrning av en bostadsrätt eller, i synnerhet, en hyresrätt.

Vid de senare exemplen så måste man ha ett godkännande från styrelsen och/eller fastighetsägaren för att få hyra ut lägenheten. För att ett godkännande ska ges så måste man också kunna visa upp giltiga skäl till varför man vill att någon ska hyra bostaden. Vilket exempelvis kan vara att man vill prova att bo tillsammans med någon annan, att man fått jobb i en annan stad eller att man vill hyra ut till någon närstående.

Vill man hyra ut hus så är det egentligen bara att trycka på startknappen: du äger din villa och kan i och med detta också själv bestämma över hur denna ska disponeras – vill du hyra ut en våning, hela huset, ett attefallshus eller hyra ut hus på långtid så är det bara att göra detta.

Skälig hyra – hur mycket får du begära?

Rent teoretiskt alltså, för givetvis så finns det en hel del att tänka på också. En sådan sak handlar om att följa lagen vad gäller hyran. Många tänker sig att man ges en fin möjlighet att få in riktigt stora pengar i samband med att man hyr ut hus. Man kanske hyr ut till en privatperson, en familj som vill prova att bo i staden eller ett företag som lyckats vinna en upphandling och vill ha någonstans där de anställda ska bo under veckorna. Det som gäller är att man måste ta ut en skälig hyra som täcker drifts- och kapitalkostnader. Hur man räknar ut detta finns det verktyg på nätet att använda, men man kan även exempelvis kontakta en ekonom som räknar ut en skälig hyra. Det ger dig säkerhet.

Anlita en besiktningsman och kontakta försäkringsbolaget

Det finns även andra saker att tänka på. Du kommer att hyra ut hus och din egen bostad. Med detta finns också ett värde i att dels upprätta ett besiktningsprotokoll och dels också en lista över de inventarier som inkluderas i uthyrningen. Besiktningsprotokollet bör skapas av en certifierad besiktningsman och signeras av både dig och den som ska hyra. Avtalet ni skriver ska även visa på exempelvis längd på hyran samt uppsägningstid om hyresgästen vill flytta tidigare. Även här rekommenderas professionell hjälp av en jurist.

Du ska givetvis även ta dig tid att hitta rätt hyresgäst. Vem ska bo i ditt hus och hur ska denna person – eller familj – vara? Det finns all anledning att fundera både en och två gånger kring detta och gärna ta sig tid att träffa intressenterna rent fysiskt. Tänk även på försäkringen. Din försäkring kommer förmodligen inte att täcka skador för andrahandsuthyrning. Kontakta försäkringsbolaget om vad som gäller och se till att du och din hyresgäst hittar en bra lösning för detta.