Kategorier
Artiklar

Så får du jobb i Sverige

För att som utländsk arbetskraft bo och arbeta i Sverige kan i många fall kräva ett arbetstillstånd. Det är en komplicerad och byråkratisk process som dock är det kloka valet i slutändan.

Sverige är på många sätt ett fint land att leva i. Jämfört med många andra länder finns en generös välfärd och ett skyddsnät från staten om man blir arbetslös eller sjuk. På arbetsmarknaden finns det ofta kollektivavtal som skyddar arbetarna från orättvis behandling, ger dem schyssta lönevillkor och en anställningstrygghet. Det är därför lätt att förstå att man vill arbeta i Sverige. Tyvärr är det mer komplicerat än att bara resa till Sverige och ta ett jobb. Det krävs först och främst laglig rätt till att arbeta. Vill du exempelvis flytta från utlandet till Sveriges huvudstad behöver du få ett arbetstillstånd i Stockholm. Ett arbetstillstånd innebär att du har laglig rätt att arbeta i Sverige och skyddas av exempelvis försäkringar och arbetsrätt.

Svartjobb inget alternativ

Dessvärre är det inte ovanligt att en del försöker spara både tid och energi genom att välja bort byråkratin och arbeta svart. Då arbetar man utan arbetstillstånd och betalar inte heller skatt. Det finns flera nackdelar med detta. Du saknar avtal vilket gör att din anställning är extremt osäker. Du skyddas inte heller av några försäkringar. Skadar du dig på din arbetsplats kan konsekvenserna därmed bli förödande. Det är alltid klokt att ta den säkra vägen, även om den kan vara lång, och få ett giltigt arbetstillstånd innan du börjar arbeta.